Az előadást a történelemtudomány három  fő  kérdése dramatizálja: Mi történt? Miért történt? Hogyan történt? Valamint mélyítik a történelemfilozófia kérdései: Mi az értelme a történelmi változásoknak?Mutat-e irányt a történelem (a tökéletesedés v. a hanyatlás felé)? Vannak-e törvények, összefüggések? Mit jelent az, hogy az ember történelmi lény, vagy csak magyar?
“A pécsi Escargo Hajója Echtemagyar 61 – szittyarevűcímű előadása, melyet a balassagyarmati ISZN Fesztiválon volt szerencsém látni, rendkívül felkavaró élményt jelentett számomra. Az előadás vad és provokatív, hű tükörképe és hordozója azoknak feszültségeknek, melyek valamennyiünkben, így vagy úgy, de munkálnak, és ránehezednek mindennapjainkra.

Az Escargo előadása egyfajta varieté színház, nyíltan szélsőjobb ellenes, szellemesen állítja pellengérre a műmagyarkodást, és mindent, ami ehhez a délibábos gondolkodásmódhoz kapcsolódik.

Egyesek szerint, időnként igazságtalanul durván és vonalasan fogalmaz, amire mások azt mondják, érdemes-e másként beszélni egy olyan előadásban, mely a korral, a mai Magyarországgal akarja szembesíteni nézőjét. A produkció szakmai minősége megkérdőjelezhetetlen, és az is, hogy érdemes útra bocsátani Magyarországon, hogy minél több – elsősorban fiatal néző – láthassa, vitatkozhasson róla.”

Rendező: Tóth Zoltán

Az előadás képei

X