SZAKMAI KONCEPCIÓ

Minden élmény, minden érzelem, indulat és szenvedély, minden gondolat és megélt helyzet – a gyerek számára nyersanyag és tapasztalat az élethez. Vagyis, míg a színész az életből hozza a nyersanyagot, addig a diák a későbbi életébe építi be a színházi játék okozta és hozta tapasztalatokat. Mert nincs kétféle, kétfajta érzelmi világ. Félelmetes, ahogy a diák raktároz, öntudatlanul megél és tapasztal. És ezért vonzza a színpadon minden szélsőség, mert élni akar és megélni. Mindent akar, az extázist akarja, bőgni, kikészülni, depresszióba zuhanni, végtelen mámorban szárnyalni, az érintés varázsával kézenfogva járni táncot, vagy a beláthatatlan szürkeségben bolyongni, a szerelem szexusát ölelni, a szexus szerelmével összebújni. És elementális erővel tolmácsol, játszik a saját világában a színpadon. Mindeközben, személyisége ott formálódik, ott alakul a színpadon, hiszen nem az életből fogalmaz, hanem a tapasztalati játékból, analógiákon keresztül. Ideig-óráig minden helyzet megfelel neki, addig amíg új élményt hoz számára, és ezen helyzeteket nem fogadja el véglelegesnek! A gyerek provokál saját és közösségének érettségi fokának megfelelően, finomabb vagy durvább formában. Keresi, hogy hol a határ. Meddig lehet elmenni? Meddig lehet visszaélni a türelemmel, a toleranciával?

Mi a színházunkban szeretnénk társak lenni a felnövésében. Előadásinakkal arra törekszünk, hogy partnerek lehessünk a fiatalok mindennapjaiban, örömöt és tapasztalatot adjunk az élethez.

SZÍNPAD MÖGÖTT

TÓTH ZOLTÁN

MŰVÉSZETI VEZETŐ

1979. december 7-én született a Nyilas jegyében. Alapon nőtt fel, egy Fejér megyei kis faluban. A közeli sárbogárdi gimnáziumba járt, és Leszkovszki Albin tanítványként ismerkedett meg a színjátékkal, a drámával. A Pécsi Tudományegyetemen történelem-színház szakon, a Színművészeti Egyetemen színházi nevelés szakon diplomázott. Több színházban dolgozik, rendez és drámatanárkodik. Bonis Bona-díjas tehetséggondozó, az Év Fiatal Vezetője 2017-ben. Megalapítója az Escargónak, az Apollónak és a pécsi művészeti drámaképzésének. 2016-tól az m5 csatornán műsort szerkeszt, rendez, 2018-tól saját műsort készít a Pécs Tv-n. 2017 májusától az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnöke. Boldog édesapja Zsombor nevű kisfiának.

 

Keresztényné Papp Zsuzsanna

MŰVÉSZETI MENEDZSER

Az előző évezredben születtem, bár nem annyira régen, hogy láttam volna még élő dinoszauruszt. Családunk ötödik, nem tervezett gyermeke voltam. Édesanyám kalandos természete miatt 14 éves koromig 7 helyen laktam, 3 általánosban jártam ki a nyolc osztályt.
Szeretek tanulni, sok területbe beleleselkedni egy kicsit. Középiskolám szerint analitikus vegyész, főiskolai végzettségem szerint tanító, népművelő, egyetemi végzettségem szerint középiskolai tanár vagyok. Emellett szakokleveles pályázatíró−projektmenedzser.
Két szuper gyerekem van: Tamás színész, Laura közművelődési szakember, műsorszerkesztő, műsorvezető, újságíró.

 

 

Sramó Gábor

MŰVÉSZETI TANÁCSADÓ

Sramó Gábor (Pécs, 1964. június 23.) bábszínész, rendező, a pécsi Bóbita Bábszínház főigazgatója. Tanulmányait a Nagy Lajos Gimnázium irodalmi-drámai osztálya (1982) után a Bábszínházképző Stúdióban végezte (1986), majd 1988-ban a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem magyar–népművelés szakán szerzett diplomát. 1984-1991 között a pécsi Bóbita Bábszínház bábszínésze, ahol főleg karakterszerepeket játszott, de több előadást is rendezett. 1991-től a kecskeméti Ciróka Bábszínház ügyvezető igazgatója. 1994-től a Bóbita Bábszínház művészeti vezetője, majd igazgatója.
2019-ben Pécs városától megkapta a Vasarely-díjat eddigi művészeti tevékenysége elismeréséül.

Czukor Zsolt

GAZDASÁGI VEZETŐ

1965-ben született Pécsett. A Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskolában érettségizett (1983), majd egy év katonáskodás után, ötéves tanulmányok végén a Veszprémi Vegyipari Egyetemen vegyészmérnökként diplomázott (1989). Bő másfél év szakmában eltöltött idő után úgy döntött, hogy a közgazdaságtan-számvitel területén bontakoztatja ki tehetségét. Ennek érdekében közgazdasági szakokleveles mérnök (1993), illetve mérlegképes könyvelő vállalkozói szakon (1995) végzettségeket szerzett. A Pénzügyminisztérium 2003-ban regisztrálta az Országos Névjegyzékbe. 

Weibl Anita

GAZDASÁGI MENEDZSER

Komlón született, gyerekkorát a Baranya megyei bányászvárosban töltötte. A helyi, nagy hagyományokkal rendelkező ének-zene tagozatos általános iskolában tanult, az Állami Zeneiskolában pedig hat évig gitározott.
1990-ben érettségizett a komlói Kun Béla Gimnáziumban.

1993-óta kozármislenyi lakos. 2000-ben született meg lánya, Alexandra.
2007-ben végzett óvodapedagógia szakon a Kaposvári Egyetemen.

2011-től az Apolló Kulturális Egyesület tagja és munkatársa. 

SZÍNPADON

Ágoston Gáspár

SZÍNÉSZ, DRÁMAPEDAGÓGIAI ASSZISZTENS

Pécsi születésű vagyok, és jelenleg az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet tagja. Színházi közegben először 2010-ben fordultam meg, amikor a Pécsi Művészetiben drámatagozatra jelentkeztem. Itt találkoztam először azokkal az emberekkel, akikkel ma együtt is dolgozhatok.
2014 óta a Janus Egyetemi Színház tagja is lehettem. Játszottam a Pécsi Nemzeti Színházban is,  egy fiatalembert alakítottam Tennessee Williams A vágy villamosa című darabjában.
A jövőben továbbra is hobbi szinten szeretnék csak foglalkozni a színházzal, mert a terveim egy kicsit tovább ágaznak. Ja, és nehezen szólalok meg, ha magamról kell beszélni.

Ákli Krisztián

SZÍNÉSZ, DRÁMATANÁR, RENDEZŐ, m.v.

1983-ban született Nagyatádon. Csurgói középiskolás éveit a sport határozta meg. A PTE-n ismerkedett meg a színjátszással, a JESZ-nek, Frank Ildikónak és Ionescu Florinnak köszönhetően.
Korábban − többek között − a Deutsche Bühne Ungarn, a Berze AMI, a Dráva Völgye Középiskola munkatársa, a Pécsi Egyetemi Rádió  szerkesztő-műsorvezetője, óraadó történelemtanár. Jelenleg a Pécsi Művészeti Gimnázium drámatanára, az Oberon Társulat művészeti vezetője.
A színházat alkalmazott művészetként, pedagógiai, közösségteremtő eszközként tekinti, amelyben valamennyi művészeti ág képviselői meg tudják mutatni magukat.

Arató Máté

SZÍNÉSZ, m.v.

Születtem 1994. július 8-án Pécsen. 6 testvérem van: GáborDiaAnitaSzilviErnőJudit. 2-től 4 éves koromig én voltam a kisjézuska minden betlehemi előadásban a székesegyházban. 7 évesen a Bártfa utcában kezdtem az iskolát, közben judo edzésekre jártam, később gitározni kezdtem. A Kodályban érettségiztem, színjátszó szakkörre jártam Gál Éva tanárnőhöz. 2013-ban elkezdtem és még abban az évben befejeztem az egyetemet. Ezután a Pécsi Harmadikban szerepelhettem a Völgyhídban. Eljutottam Budapestre is, és a Nemes Nagy Ágnesben szereztem egy színész 2 papírt. Egy évre Pesten is ragadtam, de Pécs már nagyon hiányzott. Visszajöttem, hoztam magammal a szerelmem, Rékát, akivel együtt élek. Nem dohányzom, nem iszom, inkább eszem. Star Wars fan vagyok.

Bacskó Tünde

SZÍNÉSZ, m.v.

Alföldi, sőt debreceni lány vagyok, annak minden előnyével és hátrányával. Várhidi Attilánál kezdődött 11-12 évesen a színházzal átitatott életem a Debreceni Főnix Diákszínpad tagjaként. ’92ben dráma tagozaton érettségiztem az Ady Endre Gimnáziumban, majd társulati tag voltam, többek közt 5 évig a Pécsi Nemzeti Színházban, 3 évig a Stúdió K-ban. 2002-ben visszatelepültünk Pécsre, akkortól vagyok szabadúszó.
A 2011-es Filmszemlén a Legjobb Női Alakítás díját nekem ítélték. Pár fontos név az életemben: Fodor Tamás, Hajdu Szabolcs, Szilágyi Eszter Anna, Vincze János. Férjemmel 20 éve vagyunk házasok és két csodálatos gyermeket nevelünk. 

Bogárdi Aliz

SZÍNÉSZ, m.v.

1976-ban születtem. 7 éves korom óta hegedülök. Gyermekkoromat végig kísérte a szolfézs, a tánc, a kórusmuzsika, a színjátszás, az irodalom és a nyelvek iránt rajongás. Középiskolában újabb hangszerek kerültek a közelembe, és ekkor ismertem meg majdani mestereimet: Bergics Lajost (magyar népzene), Weber Kristófot (improvizáció), Moravetz Leventét (színház) − rajtuk keresztül kerültem különböző zenekarokba és társulatokhoz. Egyetemistaként a színházcsinálás egyéb területeit is kipróbálhattam. Az említett szálak mindegyike jelen van életemben: dalszerzéssel, stúdiózással, színpadi játékkal, koncertezéssel telnek mindennapjaim – és persze a kísérlettel, hogy megfelelő szülő legyek.

 

FÁBIÁN GÁBOR

SZÍNÉSZ, DRÁMATANÁR, RENDEZŐ

1999-ben szerzett bábszínész diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tagja volt a Debreceni Csokonai Színháznak, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznak, a Szputnyik Hajózási Társaságnak. 1999-től 2001-ig a debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatán tanított művészi beszédet és kreatív színpadi játékot. 2014-ben a Szputnyik Hajózási Társaságon belül Pass Andreával megalapítja a Mentőcsónak Egységet, amelynek feladata szociálisan érzékeny tematikájú színházi előadások létrehozása és játszása. A Szociopoly a Mentőcsónak Egység és a „GYERE” Gyerekesély Egyesület közös színházi társasjátéka, melynek író-rendező, színész és programvezetője.

Fekete Judit

SZÍNÉSZ, m.v.

„Tüke” pécsiként kezdtem pályafutásom, majd 12 év közoktatás és másfél év egyetemi színház és jogi egyetemi tanulmányokat követően Amerika egyéves ösztöndíjjal, s annak lejárta után színész alapdiplomával a hátam mögött felvételt nyertem a londoni The Royal Central School of Speech and Drama egyetemre, ahol filmszínészet mesterdiplomát szereztem. Közben játszottam színházakban, majd egy Los Angelesben eltöltött pár év kitérő után visszahozott Magyarországra a honvágy. Budapesten 4 év improvizációs színház, angol, amerikai és magyar sorozatok és filmes szerepek után visszaköltöztem Pécsre. Most osztályfőnöke vagyok egy idén indult színész osztálynak a Művészeti Gimnáziumban, pszichológiahallgató és 2 kisfiú anyukája.

Keresztény Tamás

SZÍNÉSZ, DRÁMATANÁR

1987-ben született Pécsett. A Janus Pannonius Gimnáziumban érettségizett. Egy évig a Bárka Színház stúdiósa volt. 2012-ben végzett színművész szakon Mohácsi János osztályában a Kaposvári Egyetemen. Az egyetem előtt Tóth Zoltán színjátszója volt, majd utána egy évig a Kecskeméti Katona József színház tagja, aztán Budapestre költözött, ahol több színházban is dolgozott: Belvárosi Színház, Örkény Színház, Szkéné Színház, HOPPart Társulat.
Van egy, ahogyan ő mondja, „kurva hangos” rockzenekara. Van két kutyája is, ráadásul szereti a „kurva csendes” macskákat, pedig allergiás rájuk. Kedvenc színe a kék.
Inkább a Duna mint a tenger. Queens of the Stone Age

Keresztesy Veronika

SZÍNÉSZ

Az 1997-es év legmelegebb napján születtem. 14 éves koromig Beremenden tanultam. Nem sokkal azután, hogy tudtam járni, a gyerekszobámban szerveztem táncdalfesztiválokat, sanszos volt, hogy valahogy közöm lesz a tánchoz és a színházhoz. 9 éves koromban, színházból hazafelé sétálgatva úgy döntöttem, hogy színésznő leszek. A Pécsi Művészeti Gimnázium drámatagozatára jártam, ahol amegtaláltam az önkifejezésem fő eszközét, a mozgást. Az érettségi után kerültem az Escargóhoz, és nagy-nagy hálával tudom élni a mindennapjaim, amiért olyan emberekkel dolgozhatok, akikre nagyon felnézek: volt szakmai tanáraimmal, inspiráló színészekkel és olyan sulistársaimmal, akikkel tök menők voltunk a drámatagozaton.

Kocsis Zsófia

SZÍNÉSZ, DRÁMATANÁR

1996 januárjában született Budapesten. Dombóváron élt hosszabb ideig. Négyéves korában fogalmazódott meg benne először, hogy mi lesz ha nagy lesz. Nyelvész! 12 nyelven fog beszélni. Ebből az egyiket azonnal el is sajátította, mert azt a nyelvet ő találta ki. Hamar túltette magát a problémahalmazon, viszont ezek után 12 hangszeren akart megtanulni játszani. Csak az első sikerült: a hegedű. Pécsre került, a Művészeti dráma tagozatán végzett. Újra Pest, ahol elvégezte a KIMI-t egy bábszínész és egy színész papírral. Megszerezte második hangszerét, az ukulelét. Önkéntes lett egy mélyszegénységben élő faluban, Bódvalenkén. Visszaköltözött Pécsre, vett egy szájharmonikát, s felcipelte kis életét egy harmadik emeleti lakásba, és most ott van.

Komlóczi Zoltán

SZÍNÉSZ, DRÁMATANÁR, RENDEZŐ

Szülei Komlóczi Zoltán névvel ajándékozták meg 1988. szeptember 6-án, amit azóta is használ remek paraméterei miatt. Döbröközön töltötte gyerekkorát. Előszeretettel hallgatott sok mesét nagyszüleitől, kitalált történeteket, vagy akár saját életükről szóló anekdotákat. 2003-ban került Pécsre a Kodály Zoltán Gimnáziumba ének-zene tagozatra, innen pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára. A színjátszással Tölgyfa Gergely invitálása után Tóth Zoltán óráin ismerkedett meg. Az első óra elég volt ahhoz, hogy tudja, merre folyjon tovább az élete. 2008 óta játszott több előadásban (pl.: Echtemagyar vagy Saller…), színházi nevelési foglalkozásban (pl: a Függés, SMS Szerelem…), majd azóta rendezője is lett hasonló színházi műveknek (LOCKED, Rabok legyünk vagy szabadok?…).

Nagy Emese

SZÍNÉSZ, m.v.

1994-ben született Pécsett. 2013-ban végzett a Művészeti dráma tagozatán, 2017-ben diplomát szerzett a Színház és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor-drámajátékos szakirány nappali tagozatán. A diákszínjátszásba 12 éves korában kóstolt bele, amikor nagyon szerelmes volt Alan Rickman-be, és azt gondolta, ez az első lépés a színházhoz Aztán rájött, hogy ez sokkal több. Lehetőséget kapott az önkifejezésre, empátiát és nyitottságot tanult, önbizalmat és barátokat szerzett. Szeretné, ha az utána következő generációk is megkaphatnák ugyanezeket. Szókratész egész jól összefoglalja, vallja: „Képtelen vagyok bárkinek bármit megtanítani. Csupán elgondolkodtatni tudom az embereket”. Szókratész szeretne lenni.

Spanicsek Valentina

TÁNCOS, KOREOGRÁFUS

  1. március 17-én születtem, Szekszárdon. Óvodás korom óta jártam zeneiskolába, 6 évesen elkezdtem fuvolát tanulni. Mellette párhuzamosan jártam táncolni és rajztagozatos általános iskolába. Emellett még íjászkodtam, agyagozós szakkörre jártam, lovagoltam. Gimitől kezdve aztán jött minden, kipróbáltam elég sokféle művészeti ágat, s a Pécsi Művészeti Gimnáziumba, fuvola szakra iratkoztam be. Itt is érettségiztem, majd felvételiztem Budapestre a Madách Musical Táncművészeti Iskolába és elvégeztem egy táncművész OKJ-s képzést, majd közvetlenül ezután a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatója lettem modern táncos és próbavezető szakon.

Szabó Márk József

SZÍNÉSZ, DRÁMATANÁR

A Táltos Szabad Színházi Társulásban kezdtem drámázni Lázár Péter tanítványaként. 17 éves koromban fogtunk bele az első Teljeskörű Iskolai Egészségfejlesztés programunkba, azóta vezetek kisebb-nagyobb csoportokat.

Aztán csepűrágó lettem a legkülönfélébb társulatokban. 2008 óta tagja vagyok a Janus Egyetemi Színháznak, és 2012 óta játszom a Pécsi Nemzeti Színház mutatványaiban. Különböző darabokban szerepeltem, többek között: Gino, Katona (Kettecskén); Szolga (Bakkhánsnők); Kaspar (Kaspar); Szatír (Küklopsz).

2017-től dolgozom az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet színész-drámatanáraként.